* English
* Начало
* Карта на сайта
Център за изследвания и политики за жените
CWSP.bg on Facebook
София 1000, ул. „Цар Асен” №38,
телефон: ++359 2 981 04 73, E-mail: cwsp@cwsp.bg
НачалоПрограмиГодишна срещаСофия 2004

Доклади и презентации от Шестата годишна среща
Национална мрежа за равни възможности

Павлина Филипова, изпълнителен директор на Фондация "ЖАР", София

 

НМРВ беше учредена през септември 2001г. от 36 женски НПО от 18 града в страната. Тя възникна като продължение на кампания за повече жени в българския парламент, инициирана от фондация ЖАР и още 15 местни НПО по повод на парламентарните избори през 2001г.

 

Мисия: Изграждане на стратегически алианс от НСО в България, който фокусира вниманието си върху проблемите на устойчивото развитие и равнопоставеността на половете.

 

Цели:

  • Утвърждаване принципите на равнопоставеност на всички нива на вземане на решения в съответствие със стандартите на Европейския съюз и международните конвенции по правата на човека.
  • Повишаване чувствителността на обществото и властите към социалните проблеми на различни групи жени, съществуващите неравенства и дискриминацията на основание пола.
  • Постигане на по-ефективен диалог и сътрудничество между неправителствения сектор, местната и държавната власт.
  • Консолидиране на усилията и капацитета на организациите от НМРВ.

 

Структура: До края на 2003г. към НМРВ се присъединиха 72 организации от цялата страна. 41 от тях са редовни и 31 – асоциирани членове на мрежата.

 

Редовните членове са организации, които участват пряко в дейността на НМРВ, както и в нейното управление. Те имат право на глас в Общото събрание и вземат решенията за стратегическото развитие на НМРВ.

 

Асоциираните членове са НПО, които споделят идеите, мисията и целите на НМРВ, но нямат възможност активно да работят за утвърждаването им.

 

НМРВ е хоризонтално, отворено за участие, неформално обединение от български независими НПО. Хоризонтално, защото не образува шапка. Отворено за участие, защото всяка организация, която споделя мисията и целите на мрежата, може да се присъедини към нея. Неформално, защото от една страна не е регистрирано като юридическо лице според българското законодателство и от друга – функционира благодарение на добрата воля и желание на членуващите в него организации. Независими НПО, защото ставайки членове, на НМРВ организациите изцяло запазват своята организационна, икономическа и юридическа самостоятелност.

 

НМРВ е самоуправляваща се структура на принципа “консенсус минус едно”.  Решенията относно НМРВ се взимат от Общото й събрание.

 

В НМРВ са обособени пет тематични работни групи В процеса на разширяване на мрежата ставаше все по-трудно да поддържаме непрестанна, интензивна и хоризонтална комуникация между организациите членки на НМРВ. Към мрежата се присъединиха НПО с различен фокус и сфера на дейност. Това наложи обособяването на тематични работни групи, в рамките на които информационният обмен е много по-лесен за поддържане, а търсената реакция или обратна връзка по-бърза. Към момента в НМРВ са обособени следните работни групи:

  • Бедност, социална интеграция;
  • Гражданско образование;
  • Предприемачество и инициатива;
  • Човешки права, насилие и трафик;
  • Здраве и екология.

Групите са отворени и всяка организация членка на НМРВ може да членува в колкото от тях пожелае.

 

Какво постигнахме до момента?

В НМРВ членуват организации с разнообразна експертиза, различни сфери на дейност и мащаб. Това дава възможност различни експертни становища да получат бърза, широка подкрепа от местни организации и неформални групи от цялата страна. НМРВ има готовност да подкрепи лобистки и застъпнически инициативи, кампании, апели, подписки и петиции, инициирани както от отделни нейни членове, така и от организации и коалиции, външни за мрежата. Такива действия са предприети за каузи като:

  • Законопроекта за равните възможности;
  • Антидискриминационния закон;
  • Законопроекта против домашното насилие;
  • Закона против незаконния трафик на хора;
  • Закона за закрила на детето;
  • Инициативите на коалиция КАРАТ;
  • Програмата за действие от Кайро 1994;
  • Кампания за превенция на остеопорозата;
  • Кампания за превенция на СПИН и ППИ;
  • Инициатива за законодателни промени в данъчното облагане на даренията и дарителите на НПО.

 

Реализирани съвместни проекти

 

  • Създаване на връзка между избиратели и депутати. Открит диалог за образователните програми на средните училища и превенцията срещу трафика на хора

Проектът беше реализиран от фондация ЖАР, фондация “Идеи и ценности” – Сандански, център “Вела” – Враца, фондация “Дива” - Пловдив и Информационен център на НСО – Габрово с активното съдействие и финансова подкрепа на NDI. Целта ни беше да предизвикаме публичен диалог на регионално и национално ниво, който да доведе до формулиране на конкретни превантивни мерки срещу трафика на хора. Искаме те да бъдат включени в образователните програми на средните училища.

 

Проектът стартира с теренно проучване на нивото на информираност и заинтересованост на родители, учители, институции и деца по проблема трафик на хора. Анкетирани бяха 783 души.

Проведохме 11 публични дискусии в различни градове, като формулирахме конкретни предложения за превантивни мерки срещу трафика на хора. Те могат да се обобщят в 3 основни групи: социално-правни предложения, предложения за мерки в училищата и предложения за активизиране на обществения дебат по темата.

 

Резултатите от теренното проучване и формулираните конкретни предложения бяха представени пред парламентаристи, НПО, работещи по проблема трафик на хора и институции, ангажирани с темата.

 

Проектът получи наградата за 2002 г. на Съвета на Европа за инициатива в областта “Участие на младите жени в обществения живот”. Грамотата беше връчена на специална церемония в Директората за младежта и спорта в Страсбург.

 

  • Кампания за повишаване избирателната активност – местни избори 2003

7 организации от НМРВ - фондация ЖАР, сдружение “Икар”, Джендър проект за България, Сдружение за развитие и духовно възраждане, Център за правата на човека “Васил Левски”, Женски алианс “Надежда” и Читалище ЛИК спечелиха конкурса за малки грандове на Националния демократически институт и имаха възможност да направят местни кампании за повишаване на избирателната активност в съответните райони. Акцентът на всяка от тези кампании беше по-скоро мотивиране на избирателите да участват в изборите, отколкото информиране за самия изборен процес. Обхванати бяха различни специфични групи жени – ромки, трайно безработни, българо-мохамеданки, студентки майки, млади семейства в 7 различни населени места в страната. За привличане на различните групи за участие в проектите и респективно за мотивиране за активност на изборите за местна власт бяха използвани и разнообразни методи и дейности. С общи усилия 7 организации от НМРВ достигнаха до повече от 21300 жени в страната.

 

Фондация ЖАР участва като национален партньор на Националния демократически институт на САЩ, представляващ женските НПО в страната и взе участие във всички прояви на национално ниво – пресконференции, представяния, дебати, оказвахме информационна, логистична и експертна подкрепа на организациите от НМРВ, както и на всяка друга организация, работеща по проблемите на равните възможности на мъжете и жените. Също така подготвихме и издадохме специализирана брошура, насочена към повишаване на избирателната активност сред жените в България. Брошурата достигне до повече от 5000 избирателки и не само ги насърчи да участват в местните избори, но им помогна и в това да осъществяват последващ граждански контрол върху дейността на новоизбраната местна власт.

 

Каква е ролята на фондация ЖАР като администрираща организация?

Дейността на фондация ЖАР като администрираща НМРВ организация е насочена в три главни направления: популяризация, изграждане на капацитет и координация на мрежата.

 

Популяризация

  • През юли 2003г. за първи път организирахме Празник на НМРВ. - 80 представители на различни НПО, институции, финансиращи организации, журналисти и бизнес дами се запознаха от близо с мисията, целите и инициативите, предприети от мрежата като цяло и от отделни нейни членове.
  • Всеки месец различна организация от НМРВ подготвя притурката към Месечния бюлетин на ЖАР, като представя основните си дейности, интереси и инициативи. Това от една страна повишава популярността на съответната организация в сектора (бюлетинът достига до повече от 1000 души месечно) и от друга е канал за редовен обмен на актуална информация в рамките на НМРВ (всички членуващи в мрежата организации имат достъп до бюлетина).
  • Изработена беше брошура, представяща НМРВ, която се разпространява на всички организирани от ЖАР мероприятия, както и на тези, на които участва наш представител.
  • ЖАР промотира НМРВ при всички свои международни участия. Разпространяваме информационни материали, правим презентации, с което се стараем да повишим известността на НМРВ на само в България, но и в чужбина. Само през изтеклата година мисията, целите и конкретни проекти на НМРВ бяха представени на два пъти със специално подготвени щандове и презентации на различни мероприятия в Съвета на Европа в Страсбург.
  • Информация за НМРВ, както и за всички нейни членове беше събрана и публикувана на обновения уеб сайт на ЖАР: www.women-bg.org  

 

Изграждане на капацитет

  • Всяка година Учебният център на ЖАР прави оценка на нуждите на организациите от НМРВ и съобразно с нея подготвя годишна програма от обучения, специално предназначени за представители на членуващите в мрежата организации. Досега са проведени повече от 20 такива семинара на различни теми. Отделно от това членуващите в мрежата организации могат да заявяват обучения по своя преценка предназначени за техния състав, специфични целеви групи или местната власт и журналистите в съответния регион, където работят.
  • От началото на 2003г. стартирахме и програма за обмен на доброволци в рамките на НМРВ. Целта на програмата е да използва наличната в мрежата експертиза, за да удовлетвори дефинирани от отделни организации нужди. Досега 3 организации са се възползвали от тази възможност, а отзивите за реализираните доброволчески мисии са изключително положителни.

 

Координация

  • ЖАР редовно разпространява информация до всички членове на НМРВ за предстоящи събития и възможности, както и по актуални теми. Също така организираме срещи на Общото събрание  и на работните групи на НМРВ.

Презентацията в pdf формат: NNEO_presentation_WAD_2004.pdf (386.85 Kb)


 
  Назад Горе За печат Запази като PDF
Съдържание
Национална мрежа за равни възможности
Българска коалиция за равнопоставеност на половете
Българска платформа към Европейско женско лоби
Неформална коалиция срещу насилието над жени
Законът за защита срещу дискриминацията
Предложения по законодателството за утвърждаване на джендър равнопоставеност
Национален план за действие по заетостта
Нагласи на българските работодатели към жените в сферата на труда
Законът за борба с трафика на хора
Законът за омбудсмана
Обществено-частни партньорства за устойчиво регионално развитие
Общинския форум като форма на публични консултации
Програма за обществени фондове и социални предприятия
Местната власт и неправителствения сектор
Сътрудничеството между община В.Търново и НПО
Опитът на Ресурсен център "Отворена врата", Велико Търново
Жените в местната власт
Мястото на жените в обществения и политическия живот
Още по темата:
София 2004
Шеста годишна среща
Снимки от Шестата годишна среща

© 2003, Всички права запазени
Център за изследвания и политики за жените

Влез | Контакти | Условия за ползване | Карта на сайта
Сайтът е създаден от СТРАТЕГМА