* English
* Начало
* Карта на сайта
Център за изследвания и политики за жените
CWSP.bg on Facebook
София 1000, ул. „Цар Асен” №38,
телефон: ++359 2 981 04 73, E-mail: cwsp@cwsp.bg
НачалоПроектиПроекти 2005 г.Проект: „Партньорства за познание срещу социалното изключване: менторство за жени предприемачки”

Женското лице на успеха
Словакия: От жените можеш да се научиш на бизнес

Много успели днес жени са били подкрепяни чрез менторските програми на „Топ център”, Братислава. Създаден през 2001 г. и воден от ентусиазма и идеите на президентката си Елвира Хадимова, „Топ център” бързо става част живота на много жени, които искат да се реализират в бизнеса. Вдъхновявани и подкрепяни чрез менторската инициатива, разработена и организирана от координаторката на Менторския проект Ева Шишкова, много млади жени от Братислава и други градове в Словакия, където има местни клубове на „Топ център”, започват самостоятелен бизнес и подобряват живота си. По-долу можете да се запознаете с три жени от Пезинок, малък град близо до Братислава, където членовете на „Топ център” развиват активно своята дейност.

 

Ева Шишкова, координаторка на проекта и заместник-председателка на „Топ център” 

 

„Проектът „Менторство”бе първата ни значителна инициатива, с която започнахме да изграждаме образа си в публичното пространство.

 

В този проект следвахме примера на Чехия.

 

В нашия проект ние постигнахме сътрудничество с един от най-големите словашки всекидневници, който в приложението си „Гледната точка на жените” представяше веднъж месечно успели в бизнеса жени и менторския ни проект. Заинтересованите лица се свързваха директно с координаторката на проекта, която организираше контакта между менторките и „Топ център”. Всяка менторка можеше да избере за свои бъдещи обучаеми от списъка с желаещите. Някои от менторките работеха с няколко обучаеми. Най-голям интерес от страна на жените имаше в областта на хотелиерството, ресторантьорството и най-общо – в туристическата индустрия.

 

Въпреки че имаше много жени в частния бизнес в Словакия, не беше лесно да ги привлечем да сътрудничат в проекта. Повечето от партньорствата в проекта прераснаха и в приятелски отношения. В един от случаите обаче имахме и доста негативен опит – с помощта на менторката обучаемата разработи своя проект в нейната фирма, но след това го присвои като своя собствена дейност, без дори да изкаже благодарност за помощта.

 

Понастоящем лидерките на „Топ център” в отделни райони участват в менторската програма и консултират по-малко опитните си колежки или жени, които тепърва се заемат с бизнес. Във връзка с различията между отделните райони, ние смятаме, че нашият проект трябва да се активизира още повече и да обхване и жени от по-слабо развитите райони в Словакия.

 

Когато представяме нашия проект пред предприемачи, мъжете реагират доста въздържано, понякога дори неодобрително. По мое мнение това е в резултат на по-конкурентната натура на мъжете. За един мъж всеки друг е съперник. Жените мислят като майки и сестри. В бизнеса конкурентността е очевидно важна. Ето защо бизнес дамите в Германия след поредица негативни практики, започнаха да следват като принцип в менторската си дейност обучаемият да има бизнес в различна сфера от тази на ментора и поне две години опит като предприемач зад гърба си.  

 

Жените, който обмислят възможността да станат предприемачки или са  в началото на самостоятелната си предприемаческа дейност, би трябвало да използват други форми за подготовка за своята нова кариера.

 

В Словакия менторството не е и никога не е било масово явление; можем да заявим, че след неговата поява и повече от четири години прилагане, опитът от тази интересна и много изискваща форма на сътрудничество е успешен и чрез медиите и личните контакти с менторките и обучаемите служи за положителен пример за много хора.”

 

 

Г-жа Алена Словакова
е всъщност първата жена в Словакия, официално преминала менторската програма на „Топ център”  като наставлявана от Ева Шишкова. Нейната менторка й помага в мотивирането, при изясняване на бизнес идеята й за самата нея, при по-доброто разбиране на реалната ситуация с оглед преценката на пазара. Сега фирмата й за почистване е доста успешна; тя е успяла да установи добри отношения с доставчиците си, има много постоянни клиенти и много кандидати за работа. Менторската програма е изиграла голяма роля в този момент от живота й. Най-ценни за нея от този опит са добрите отношения, изградени с менторката й – не само опитна бизнес дама, която може да даде добър съвет по отношение на бизнеса, но също така е и искрена приятелка.

 

 

 

 

 

Г-жа Алжбета Ланкарикова
притежава магазин за строителни материали, фаянс, керамични изделия и декоративни предмети. Тя започва един голям проект за изграждане на младежко общежитие в своя дом, където да живеят младежи от домовете за деца без родители, докато завършат своето професионално средно или висше образование, за да могат да се подготвят за живота извън институцията. Тя инвестира сови собствени средства в проекта и започва да разширява своя дом, за да построи необходимите малки апартаменти. По-късно получава и грант от Европейските фондове. До началото на учебната 2006 година тя ще може да приеме първите деца като членове на своето собствено семейство. Г-жа Ланкарикова участва активно във всички инициативи на „Топ център” и е менторка на начинаещи жени в бизнеса.

 

 

 

 

Г-жа Хана Торханова управлява малък и уникален семеен ресторант в австралийски стил, който е особено популярен сред жителите на Пезинок. С менторската помощ на „Топ център” тя успява да намери своята пазарна ниша и да ръководи успешно своя бизнес. Днес тя активно участва в „Топ център” и помага на други млади жени.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Тази страница е разработена по проект „Партньорства за познание срещу социалното изключване: менторство за жени предприемачки”, финансиран по програма Сократ/ Грюндвиг 2 на Европейската комисия.

 

Съдържанието на публикацията е единствена отговорност на Център за изследвания и политики за жените и не отразява становища на Европейската комисия или на Националната агенция „Сократ”.

 

 


 
  Назад Горе За печат Запази като PDF
Проекти 2005 г.
Проект "Интегриран подход за равно третиране на жените и мъжете в обществените политики и програми"
Дискусия: Терминология за равнопоставеността на половете
Проект: „Партньорства за познание срещу социалното изключване: менторство за жени предприемачки”
Кръгла маса: Участието на жените в политиката и вземането на решения
Съдържание
Словакия: От жените можеш да се научиш на бизнес
Турция: Направо от сърцето - как жените от Мамак промениха живота си
България: Жени, вдъхновени за успех
Още по темата:
Проект: „Партньорства за познание срещу социалното изключване: менторство за жени предприемачки”
Партньорства за познание срещу социалното изключване: менторство за жени предприемачки
Дейности по проекта

© 2003, Всички права запазени
Център за изследвания и политики за жените

Влез | Контакти | Условия за ползване | Карта на сайта
Сайтът е създаден от СТРАТЕГМА