* English
* Начало
* Карта на сайта
Център за изследвания и политики за жените
CWSP.bg on Facebook
София 1000, ул. „Цар Асен” №38,
телефон: ++359 2 981 04 73, E-mail: cwsp@cwsp.bg
НачалоНовиниНовини от България

Ролята на синдикатите при прилагане на антидискриминационното законодателство
06-11-2006  

На 30 и 31 октомври 2006 г.  в хотел „Форум” в гр. София се проведе семинар, организиран от КТ „Подкрепа”, който бе посветен на ролята на синдикатите в защитата на техните членове в случаите, в които те са дискриминирани в  Швеция и в България. ЦИПЖ взе дейно участие в работата на семинара, на който лектори бяха Натали Лукасон и Оса Тилберг, представители на синдиката на държавните служители в Швеция, който има 100 000 члена, от който 66% са жени, представиха историческото развитието на политиката за равнопоставеност на половете в Швеция и съвременните проблеми на синдикалните членове, свързани със защитата от дискриминация.

 

Защитата на синдикалните членове в съда в казуси за дискриминация по всички признаци е все още трудна задача за шведските синдикати, поради трудното доказване на фактите, които говорят за дискриминация, което води в повечето случаи до не уважаване на исковете. Въпреки, че често в исковете се настоява за директното приложение на директивите на ЕС в казуси, в които очевидно националното шведско законодателство не е възпроизвело точно изискванията им, все още доказуемостта на дискриминацията в съда остава трудно, споделиха представителките на шведския синдикат.

 

Поради тази причина синдикатът на държавните служители в Швеция предпочита активно да използва колективното трудово договаряне като инструмент за предотвратяване на дискриминацията на работното място по всички признаци. Представителите на българските синдикати потвърдиха също по-голямата ефективност на колективното трудово договаряне, там където е възможно и е налице диалог с работодателите като средство за защита от дискриминация в сравнение с исковото производство в съда и производството пред Комисията за защита от дискриминация.  


 
  Назад Горе За печат Запази като PDF

© 2003, Всички права запазени
Център за изследвания и политики за жените

Влез | Контакти | Условия за ползване | Карта на сайта
Сайтът е създаден от СТРАТЕГМА