* English
* Начало
* Карта на сайта
Център за изследвания и политики за жените
CWSP.bg on Facebook
София 1000, ул. „Цар Асен” №38,
телефон: ++359 2 981 04 73, E-mail: cwsp@cwsp.bg
НачалоНовиниНовини от България

Доклад за ромската интеграция
09-01-2008   (Източник: Център "Амалипе")

Благодарим на колегите от Център "Амалипе" за любезно предоставената информация.

Излезе от печат Годишен доклад "Ромската интеграция в България - 2006", подготвен и отпечатан от Център "Амалипе". Докладът разглежда основните тенденции в процеса на интеграция на ромите за периода януари - декември 2006 г. като поставя акцент върху образованието, социалната политика, жилищните условия, обвързването на присъединяването към Европейския съюз с интеграцията на ромите и проблема за еманципацията на ромската жена. Специално са разгледани институционалната и нормативната рамки за процеса на интеграция на национално, регионално и местно нива.

Автори на доклада са Деян Колев, Георги Богданов, Теодора Крумова, Мария Методиева и Боян Захариев. Докладът комбинира резултатите от целогодишно наблюдение на дейностите на няколко национални институции с резултатите от теренно проучване за случващото се в сферата на ромската интеграция в 17 общини от всички региони на България, организирано от Център "Амалипе" и 8 други ромски организации. Резултатите от целогодишното наблюдение на дейността на Националния съвет за сътрудничество по етническите и демографските въпроси, Дирекция "Етнически и демографски въпроси", Министерство на образованието и науката, Министерство на труда и социалната политика, както и на други институции дават информация за реално вложените ресурси (финансови и човешки) и за реално осъществените дейности за интеграция на ромите от страна на тези институции. Те индикират също така основните тенденции в правителствената политика за интеграция и промените в нея. Резултатите от теренното проучване разкриват реалните резултати от дейностите на националните институции, а също така случващото се с интеграцията на ромите на местно ниво, независимо дали то е резултат от съзнателна политика или протича като стихиен и ненаправляван процес.

Основните изводи за процеса на интеграция през 2006 г., направени в Годишния доклад са:

  • ромската интеграция не се направлява от документите, приети от българското правителство в тази сфера (наричани за краткост "ромски стратегии" [1]). На практика всичко значимо, случило се с интеграцията на ромите през 2006 г. бе предприето извън ангажиментите към т.нар. "ромски стратегии";
  • 2006 г. отбеляза значителен спад в усилията за интеграция от страна на повечето централни институции. Дебатът за интеграцията се върна с години назад като се подстви под въпрос и малкото, постигнато през предходните периоди;
  • и през 2006 г. усилията за интеграция на ромите продължиха да следват схемата, унаследена от предходните години: символични действия без допълнително финансиране от републиканския бюджет (с единствено възможно изключение - съфинансиране по програма ФАР) и без допълнително ангажиране на нови човешки ресурси. Две хиляди и шеста година не показа наличието на сериозна политическа воля за промяна на посочената схема.

Докладът завършва с конкретни препоръки за превръщането на интеграцията на ромите в целенасочен и управляем процес, а също така за включване на ромската общност като активен участник в този процес. Препоръките са ориентирани към институциите на изпълнителната власт, Народното събрание, Президента, както и към ромските организации. В своята съвкупност препоръките представляват основа за изграждане на цялостна стратегия за превръщане на ромската интеграция в една от водещите публични политики.

Резюмето и препоръките от доклада можете да намерите като прикрепени файлове в настоящото писмо.

Докладът може да бъде изтеглен от уеб-страницата на Център "Амалипе": http://www.amalipe.com/files/Doklad-bg.pdf

Книжно копие от доклада може да бъде получено след заявка на адрес:

В. Търново, п.к. 113, Център "Амалипе" или на e-mail адрес: center_amalipe@yahoo.com



[1] с това наименование обозначаваме Рамковата програма за равноправна интеграция на ромите в българското общество, Плана за действие по Десетилетието на ромското включване, Стратегията за образователна интеграция на децата и учениците от етническите малцинства, Здравната стратегия за лица в неравностойно положение, принадлежащи на етническите малцинства и Националната програма за подобряване на жилищните условия на ромите.


 
  Назад Горе За печат Запази като PDF

© 2003, Всички права запазени
Център за изследвания и политики за жените

Влез | Контакти | Условия за ползване | Карта на сайта
Сайтът е създаден от СТРАТЕГМА