* English
* Начало
* Карта на сайта
Център за изследвания и политики за жените
CWSP.bg on Facebook
София 1000, ул. „Цар Асен” №38,
телефон: ++359 2 981 04 73, E-mail: cwsp@cwsp.bg
НачалоНовиниНовини от света

Награди за жена и момичета на годината с принос в информационните технологии
29-11-2013   (Европейска комисия)
  
 
Наградите за жени и момичета на годината с принос в информационните технологии бяха връчени на конференцията ИКТ–2013 („Digital Woman Awards”) на 7 ноември 2013 година.
 
Жена на годината в областта на дигиталните технологии е Саша Безуханова, България. Тя  е основател и председател на Българския център на жените в технологиите (БЦЖТ)  и сред основателите на Европейския център за жените в технологиите (European Centre for Women in Technology - ECWT). Саша Безуханова подготвя млади и талантливи жени в областта на информационните технологии. През 2012 г. тя организира серията от срещи „BCWT среща лидерите“, на които успели жени — примери за подражание, споделят с изцяло женска аудитория своите лични и професионални истории. Тези прояви вдъхновяват десетки български жени да изберат образование в сферата на науката и технологиите. Саша Безуханова е първата носителка на европейската награда "Дигитална жена на годината", която й беше връчена в литовската столица Вилнюс от европейския комисар по цифровите технологии Нели Крус. Безуханова бе избрана и за председател на борда на ECWT. Другите две претендентки за наградата бяха холандката Геке Розиер  – автор на книгата “Ronde women in ICT”, посветена на кариерата на жените в ИКТ и Кари Филбин – учителка по информационни технологии от Великобритания, която създава колекция от видео блогове и уроци под името “Geek Girl Diaries”.
 
Наградите за "дигитални жени и момичета" са наречени "Ада",на името на Ада Лавлейс - първата жена програмист и автор на алгоритъма за механичната сметачна машина на Бабидж. Те отдават признание на момичета и жени, отличили се в образованието и реализацията в цифровата сфера, и на организации, подкрепящи момичетата и жените да участват по-активно в сектора на цифровите технологии. Целта на наградите е да се увеличи броят на момичетата и жените с цифрови умения в Европа и да се спомогне за преодоляване на недостига на умения в областта на ИКТ в Европа.

„Дигитално момиче“ на годината (до 10 годишна възраст) е Луне Виктория ван Евейк, от Белгия. На девет годишна възраст тя вече има собствено виждане  за цифровите технологии и е успяла да вдъхнови свои връстнички да проявят интерес към тази сфера.

„Дигитално момиче“ на годината (11–14 годишна възраст): Ейми Мадър, Обединено кралство. Тя програмира от три години и успява да заинтригува хора от всички възрасти с думите си пред участниците по време на събитията  Raspberry Jamboree, Campus Party EU и Wired Next Generation.
 
Организация на годината с принос в информационните технологии е германското училище по приложни науки Hochschule für Technik und Wirtschaft, най-голямото учебно заведение за приложни науки в Берлин. През 2009 г. HTW стартира бакалавърска програма за жени — Frauenstudiengang Informatik und Wirtschaft с акцент върху засилване на женското присъствие в технологиите. Годишно програмата приема 40 нови студенти, като първият випуск завърши миналата година. HTW е признато и отличено заради новаторското си виждане  за разпространяване на успешни практики в привличането на жени в тази сфера.
 
По повод на наградите Нели Крус заяви: „Утрешният свят ще се ръководи от цифровите технологии и притежаването на цифрови умения ще бъде златна мина от нови възможности. Въпреки това традиционно не се привличат жени да работят в сферата на цифровите технологии. Ето защо съм толкова щастлива да поздравя тези талантливи жени и момичета с толкова важни постижения в областта на ИКТ, и се надявам, че те ще продължат да вдъхновяват повече жени да опознават този сектор.“

Конкурсът  е организиран от Zen Digital в партньорство със Съвета на европейските общества по информатика (CEPIS), DIGITALEUROPE, Европейския център за жените и технологиите (ECWT) и Европейската училищна мрежа (EUSchoolNET). Идеята на награждаването е да се привлекат повече момичетата и жени с умения в информационните технологии в Европа да насърчат европейските модели за подражание и да се намали недостигът на умения в областта на ИКТ в Европа.







 
  Назад Горе За печат Запази като PDF

© 2003, Всички права запазени
Център за изследвания и политики за жените

Влез | Контакти | Условия за ползване | Карта на сайта
Сайтът е създаден от СТРАТЕГМА