* English
* Начало
* Карта на сайта
Център за изследвания и политики за жените
CWSP.bg on Facebook
София 1000, ул. „Цар Асен” №38,
телефон: ++359 2 981 04 73, E-mail: cwsp@cwsp.bg
НачалоНовиниНовини от света

Турция - Комисия по въпросите на насилието срещу жените започва да работи в Парламента
05-02-2015   (Hurryiet Daily News)

 

На 16.1. 2015 година парламентарната комисия, която ще проучва причините за насилието над жените в Турция се събра за първи път. По веме на срещата, депутати от управляващата партия и от опозицията бяха единни, че насилието над жените е въпрос, който стои над всякакви политическите противоречия.

Хасрет Кара и Арзу Бозташ бяха сред първите жени, поканени да бъдат изслушани от комисията. Кара е била промушена 43 пъти с отверка от съпруга си, от който поискала развод. Бозташ е омъжена още от 15 годишна и вече е майка на 6 деца и също е била жертва на насилие от страна на съпруга си. Тя загубва крака си, след като бива простреляна в ръцете и в краката, след като му поискала развод.

Насилието над жените е основен социален проблем в Турция, където много жени дори биват убивани от съпрузи, интимни партньори или членове на семействата си. От 2012 година след приемането на Закона за защита на семейството и превенция срещу насилието над жените, почти 700 жени са били убити в Турция - 217 през 2012, 189- през 2013 и 287 - само през първите месеци на 2014 година.

Насилието над жените в Турция не се случва единствено в необразованите семейства, но също и в тези, в които жените са с висше образование. Изследване, осъществено наскоро по проект "Бизнеса срещу домашното насилие", разкрива, че 75 % от респондентките, които работят като служителки и са с висше образование са потвърдили, че са били поне веднъж в живота си обект на физическо, психическо или словесно насилие 

Умут Ердем
Анкара

 


 
  Назад Горе За печат Запази като PDF

© 2003, Всички права запазени
Център за изследвания и политики за жените

Влез | Контакти | Условия за ползване | Карта на сайта
Сайтът е създаден от СТРАТЕГМА