* English
* Начало
* Карта на сайта
Център за изследвания и политики за жените
CWSP.bg on Facebook
София 1000, ул. „Цар Асен” №38,
телефон: ++359 2 981 04 73, E-mail: cwsp@cwsp.bg
НачалоНовиниНовини от света

Разлики по пол в размера на пенсиите в страните членки на ЕС
(Европейски институт по равнопоставеност на половете)

Според Проучване, изготвено по повод на Латвийското председателство от Европейския институт по равнопоставеност на половете, неравенствата в достъпа до икономическите ресурси на възрастните хора са огромни и жените в пенсионна възраст са изправени пред много по-високи рискове от бедност в сравнение с мъжете, независимо от забраната за различното им третиране при определяне на условията за получаване на пенсии за възраст и стаж.

Оценяването на ефектите от неравенствата по пол по отношение на размера на пенсиите е съществено, тъй като жените, които ги получават, са повече от мъжете, поради по-високата им очаквана продължителност на живот.

В Европейския съюз най-голяма е делът на жените, които получават пенсия за възраст и стаж в България, Чехия и Естония (28 %), както и в Латвия (29 %) и Литва (30 %).

Разликите по пол в размера на пенсиите в Европейския съюз са значителни. През 2012 година те достигат средно до  38 % в целия Европейски съюз, като най-висока е разликата в Германия - 45 %, а най-ниска в Естония - 5 %.

В България разликата е 35 %, а тенденцията мъжете да получават по-високи пенсии от жените, се наблюдава във всички страни, членки на ЕС.

Разликите в размера на пенсиите на жените и мъжете могат да бъдат обяснени с по-краткото участие на жените на пазара на труда и с по-ниските им доходи, както и с по-ниските размери или прекъсванията на плащанията на вноските им в социално осигурителните системи, поради прекъсвания на трудовия им стаж, свързани с бременност, отглеждане на деца, както и с факта, че женте  по-често от мъжете поемат работа на непълен работен ден. Към това се добавят и неравномерно разпределените ангаживменти между жените и мъжете в семействата, свързани с полагането на грижи за деца и възрастни родители.

Проучването потвърждава, че трябва да се работи за преодоляване на стереотипите по пол и то най-вече по отношение на полагането на дългосрочните грижи в семейството.  По-дългата продължителност на трудовия стаж, ще увеличи значително нуждата от повече грижи в семействата и ще нараства нуждата от повече услуги за полагане на тези грижи за деца и за възрастни родители.

В заключение Проучването подчертава, че справянето с неравенствата по пол трябва да са част от по-мащабна структурна и институционална промяна в пенсионните системи, която да ги адаптира чрез навременни промени в политиките, свързани с пенсионното осигуряване и интегрирането на пола в тях, както и във всички останали политики и програми, които се отразяват на неравенствата по пол и в крайна сметка на размера на пенсиите.


 
  Назад Горе За печат Запази като PDF

© 2003, Всички права запазени
Център за изследвания и политики за жените

Влез | Контакти | Условия за ползване | Карта на сайта
Сайтът е създаден от СТРАТЕГМА