* English
* Начало
* Карта на сайта
Център за изследвания и политики за жените
CWSP.bg on Facebook
София 1000, ул. „Цар Асен” №38,
телефон: ++359 2 981 04 73, E-mail: cwsp@cwsp.bg
НачалоНовиниНовини от България

Приета е Националната програма за борба с трафика на хора
02-02-2005  

Националната програма за борба с трафика на хора бе приета на 26 януари 2005  на заседание на Националната комисия за борба с трафика на хора, под председателството на вицепремиера Пламен Панайотов.

 

Програмата предвижда изграждането на административните структури, предвидени в Закона за борба с трафика на хора на национално и местно ниво, повишаването на осведомеността на обществото по проблема трафик на хора и относно механизмите за неговото ограничаване и създаване на обществена непримиримост към явлението. Мерките са насочени към обхващане на рисковите групи, подготовка и обучение на кадри, работещи в областта на трафика на хора, провеждане на изследвания по темата, подготовка и популяризиране на информационни продукти, както и провеждането на информационни кампании.

 

В Националната програма се съдържат още мерки, които целят оказване на помощ и съдействие на жертвите на трафик на хора и защита на техните права. Разделът “Възстановяване и реинтеграция на жертвите” е насочен към преодоляване на последиците от трафика на хора и реинтегриране на жертвите в обществото. Програмата съдържа още мерки, които имат за цел подобряване на международното сътрудничество и обмен на най-добрите практики в областта на противодействието на трафика на хора.

 

Предвидено е изработване и приемане на документи, които ще конкретизират и допълнят съществуващата нормативна уредба. Ще бъде изработен механизъм за проучване, анализ и съвместимост на статистическата информация във връзка с трафика на хора.

 

Реализирането на мерките по програмата ще бъдат финансирани първоначално от Американската агенция за международно развитие /USАID/. Финансовата помощ ще бъде в размер на 146 000 долара.

 

Първите мерки ще започнат да се осъществяват още от февруари.


 
  Назад Горе За печат Запази като PDF

© 2003, Всички права запазени
Център за изследвания и политики за жените

Влез | Контакти | Условия за ползване | Карта на сайта
Сайтът е създаден от СТРАТЕГМА