* English
* Начало
* Карта на сайта
Център за изследвания и политики за жените
CWSP.bg on Facebook
София 1000, ул. „Цар Асен” №38,
телефон: ++359 2 981 04 73, E-mail: cwsp@cwsp.bg
НачалоНовиниНовини от България

Съпруг отстранен от жилището заради домашно насилие
17-05-2005  

Благодарим на колегите от „Център Надя” – Русе за предоставения материал.

 

Русенският районен съд разпореди за първи път съпруг да бъде отстранен от семейното жилище за 1 година и да не се доближава до съпругата и децата си за същия срок. Това бе направено по новоприетия Закон срещу домашното насилие.

 

Съпругата – 42-годишна безработна жена, много пъти е подавала жалби до полицията и прокуратурата срещу съпруга си алкохолик, който подлагал нея и децата на побой и тормоз. Всичко е завършвало с привикване на насилника в полицията. Там той се е подписвал върху документ, с който му се забранявало да  упражнява върху семейството си физически и психически тормоз. Но след това всичко продължавало отново.

 

Изпаднала в безизходица, пострадалата жена на 29 април т.г. се обърна за помощ към „Център Надя” – клон град Русе и на 3 май бе подадена жалба в съответното РПУ на при гл. сержант Кьосев. Г-жа Иванова като адвокат на „Център Надя” подаде молба в Районен съд, Русе за привременна мярка по Закона за домашното насилие.

 

На 12 май магистратите издадоха заповед за незабавна защита на молителката. Те определиха, че насилникът трябва да се отстрани от съвместно обитаваното жилище за срок от една година и му забраниха да приближава жилището и местата за социални контакти на пострадалите лица за същия срок. Определи се и местоживеенето на децата при пострадалия родител отново за посочения срок.

 

Заповедта бе изпратена до съответното РПУ и на 16 май гл. сержант Кьосев, заедно с още колеги изведоха насилника от семейното жилище.


 
  Назад Горе За печат Запази като PDF

© 2003, Всички права запазени
Център за изследвания и политики за жените

Влез | Контакти | Условия за ползване | Карта на сайта
Сайтът е създаден от СТРАТЕГМА