* English
* Начало
* Карта на сайта
Център за изследвания и политики за жените
CWSP.bg on Facebook
София 1000, ул. „Цар Асен” №38,
телефон: ++359 2 981 04 73, E-mail: cwsp@cwsp.bg
НачалоПрограмиГодишна срещаСофия 2006

Материали и презентации от Осма годишна среща
Приветствие от Татяна Кметова

Уважаеми госпожи и господа, драги гости, скъпи колежки,

 

Благодаря ви, че намерихте време, желание и ресурси да участвате и в тазгодишната среща на неправителствените организации, ангажирани с проблемите на жените и равнопоставеността на половете в България, която организираме за осми път. Провеждането тези традиционни срещи досега не би било възможно без вашето активно участие и желанието да се срещнем, за да се информираме взаимно, които са въпросите на дневен ред, които вълнуват организациите и активистките в сектора, да обменим опит, да споделим наученото и да се опитаме да очертаем полето на нашата бъдеща активност.

 

Тази възможност беше движещият мотив да предложим на вашето внимание темата на тазгодишната среща: „Националните кампании, организирани от женските НПО в България”. Редица от организациите, представени днес тук, имат вече повече от 10-годишна история в женския активизъм. Това „дълголетие” е сериозна заявка за натрупано експертно знание и развит институционален капацитет и човешки ресурси. То е признак както на творческа активност, така и на ясно определена гражданска позиция и осъзнаване на каузата, в името на която тези организации и активистки работят. Същевременно, с натрупването на редица успехи, сред които можем да изтъкнем активното участие, лобиране и дейност за промяна и усъвършенстване на законодателството, което би намалило или предотвратило дискриминацията и неравенствата на основата на пола, реализацията на редица успешни проекти, с които натрупваме знания за положението на жените и мъжете в България и проблемите, пред които са изправени, развитите умения да прилагаме най-съвременните правни, организационни и други инструменти, за да подобрим положението на жените у нас, всички ние споделяме виждането, че все още нашите усилия и нашите постижения не са достатъчно видими в обществото, че темите, с които се занимаваме, като че ли се омаловажават и пренебрегват с мълчание в публичното пространство или се представят незадълбочено и без познаване на проблематиката. Стремежът да анализираме как сме представени от нашите прояви и от медиите в обществото е закономерен за етапа на развитие, в който се намираме. Защото смятаме, че това, което правим, е обществено значимо, има принос за подобряването на качеството на живот на целевите групи, с които работим, и защото развива демократичния процес, плурализма и толерантността у нас.

 

Една от основните форми да ангажираме вниманието на обществото към проблемите на жените и на равнопоставеността на половете и възможността за решаването им са провежданите в България кампании от неправителствените организации, посветени на различни здравни, правни, статусни проблеми на жените. Тези кампании са както национални инициативи, така и по-мащабни действия, свързани с женското движение в целия свят. Включването на български организации в тези кампании е признак на организационна зрялост, от една страна, и на осъзнатото желанието да бъдем част от световния демократичен процес, от мощното движение на стотици хиляди жени по целия свят, които се борят за своите човешки права, за социална справедливост, за отчетността на международната общност и националните правителства пред жените.

 

Днес на вашето внимание ще бъдат представени няколко кампании. В редица от тях в различни години и с различен принос са участвали много от представените днес тук организации. Ще бъдат представени и кампании, които се водят от отделни организации, но значимостта на темите, които третират, са такива, че заслужават не само нашето внимание, но и активно съдействие.

 

Целта на днешната ни среща ще бъде изпълнена, ако в предстоящите тази година инициативи се включат нови участници, организации от места, в които досега подобни инициативи не са се провеждали, които да успеят да ангажират вниманието и участието на много повече институции, особено местни власти, местни медии, местни неправителствени организации, които не са задължително женски или занимаващи се с подобна проблематика, но най-вече много повече жени в различни градове в страната. Бихме се радвали, ако споделеният пред вас опит бъде подтикът да се включите в тези инициативи, да привлечете съмишленици, а защо не и средства към дейностите, с които се занимавате. Много от нещата, които ще чуете днес, не изискват значителен финансов ресурс, а изискват отдаденост, усилие, време и безгранично желание да помогнете на другите. Бъдете сигурни, че по-опитните организации не биха отказали съдействие със съвет, с организационни действия, с материали за разпространение или с информация, ако имате нужда от тях. Постарали сме се в предоставените ви на диск материали да включим както днешните презентации, така и няколко други четива, които се надяваме да ви бъдат полезни. В края на срещата сме предвидили и кратки обучителни сесии за това как да работим с медиите и как да организираме кампании. Надявам се те да предизвикат най-значим интерес, защото ще се водят от професионалисти, чиито насоки и съвети независимо колко сме опитни, винаги за много полезни. Провокираме вашата активност днес и очакваме вашите въпроси и коментари към всеки панел, след представянето на всяка кампания. Дори да не сте го планирали предварително, питайте нашите лектори как да се включите в кампаниите, с какво можете да допринесете, как биха могли те да ви помогнат. Аз лично искрено вярвам, че подобни инициативи показват на обществото, че това, с което се занимаваме, не е само занимание за нас самите, а са израз на нашата женска солидарност, към тези, които имат нужда от конкретни действия било от страна на държавата, било от страна на обществото.

 

Както знаете, обичайно провеждаме годишните ни срещи в седмицата около 8 март. Макар че у нас този ден през годините придоби съвсем друг смисъл от онова значение, което има в други страни, като обедини в едно деня на майката, на любимата и на жената, по света този ден се отбелязва като ден на международната женска солидарност под егидата на ООН. Това е денят, в който би трябвало не само да празнуваме, но и най-вече да направим равносметка действително ли сме равнопоставени, изпълняват ли се прокламираното равенство и социална справедливост или само съществуват на хартия, как да поискаме отчет за това от тези, които ни управляват, и как обществото като цяло да разбере, че равнопоставеността на половете означава повече демокрация, повече справедливост и икономически просперитет. От това, което се изписа и излъчи за празника в медиите и тази година, можем само да направим извода, че такова разбиране за тази дата не съществува. Смятам, че една национална кампания да върнем на 8 март неговото изконно значение ще бъде онзи съществен принос, който дължим и на себе си, и на обществото.

 

Благодаря ви за вниманието!
 
  Назад Горе За печат Запази като PDF
Годишна среща
София 2007
София 2006
София 2005
София 2004
Съдържание
Приветствие от Татяна Кметова
Презентации
Търговската марка "Тен Сенсис"
Още по темата:
Национална кампания за борба с рака на гърдата
Кампании за борба с рака на гърдата
София 2006
Осма годишна среща

© 2003, Всички права запазени
Център за изследвания и политики за жените

Влез | Контакти | Условия за ползване | Карта на сайта
Сайтът е създаден от СТРАТЕГМА