* English
* Начало
* Карта на сайта
Център за изследвания и политики за жените
CWSP.bg on Facebook
София 1000, ул. „Цар Асен” №38,
телефон: ++359 2 981 04 73, E-mail: cwsp@cwsp.bg
НачалоНовиниНовини от България

Панелна дискусия по равнопоставеност на половете Народното събрание
31-03-2006   (Център за изследвания и политики за жените)

На 29 март 2006 г. в зала „Изток” на Народното събрание бе проведена панелна дискусия по равнопоставеност на половете, организирана от Социалдемократическата женска мрежа и Фондация „Фридрих Еберт”, посветена на участието на българската делегация на 50-та сесия на Комисията по положението на жените на ООН (КПЖ) и приемането на Европейския пакт за равнопоставеност на половете на Европейския съвет (23-24 март 2006 г.).

 

В дискусията взеха участие г-н Ханс Шумахер – Директор на Регионалното бюро в София на Фондация „Фридрих Еберт”, г-н Трифон  Митев – председател на Подкомисията по равнопоставеност на половете на Народно събрание, г-жа Надя Радева – ръководител на българската делегация на 50-та сесия на КПЖ и вице-президент на Социалистическия интернационал на жените, г-жа Маруся Любчева – член на Подкомисията по равнопоставеност на половете към НС и координатор на програмата за интерпарламентарно сътрудничество по джендър проблеми, г-жа Силвия Алексиева – заместник-председател на ПГ на КБ, народни представители, членове на Социалдемократическата женска мрежа и неправителствени организации, сред които и Фондация „Център за изследвания и политики за жените”.

 

Дискусията бе открита от г-жа Надя Радева, която информира за участието на българската делегация на 50-та сесия на КПЖ, която се проведе от 27 февруари до 10 март 2006 г. в Ню Йорк и бе посветена на темите:  „Равни възможности за участието на жените и мъжете в процеса на вземане на решения на всички нива” и „Участие на жените в развитието: създаване на благоприятна среда за постигане на равнопоставеност на половете и напредък на жените  в сферите на образованието, здравето и работата”. Повече информация за сесията.

 

Г-жа Радева информира, че българската делегация е представила информация, съгласувана с Министерство на труда и социалната политика, за мерките, предприети в България за подобряване на равните възможности за жените и мъжете и изграждането на национален механизъм по равнопоставеност на половете. Част от дейността по създаване на такъв национален институционален механизъм и провеждането на трайна политика по равнопоставеност на половете е приемането на Закон за равните възможности на жените и мъжете.

В тази връзка г-жа Радева информира, че през месец януари 2006 г. е била създадена работна група с ръководител заместник-министър  Явор Димитров по изработване на проект на Закон за равните възможности за жените и мъжете, като формулата, по която работят съвместно трите парламентарни коалиции е достигане на 40 % участие на жените във всички нива на управление. В закона ще бъдат заложени и мерките, предвидени в Европейският пакт за равенството на половете, по отношение на:

  • преодоляването на различията по полов признак и борба със стереотипите, основаващи се на пола, съществуващи понастоящем на трудовия пазар;
  • насърчаването на по-добър баланс между професионалната реализация и грижата за семейството;
  • засилването на доброто управление чрез интегриране на проблематиката на равенството на половете във всички сфери чрез подобряване на наблюдението и контрола.

Европейският пакт за равенството на половете е приет на Европейския съвет, проведен на 23-24 март в Брюксел. Повече информация за събитието и заключенията на Австрийското председателство, както и текста на Европейския пакт за равенство на половете – Анекс ІІ към Заключенията на Председателството можете да намерите на интернет страницата на Съвета на Европейския съюз или чрез връзката тук.

  

По отношение на изпълнението на ангажиментите по Конвенция на ООН за премахване на всички форми на дискриминация по отношение на жените (CEDAW) , госпожа Радева информира, че предстои ратификация на Факултативния протокол към конвенцията. Към момента са подготвени и се съгласуват междуведомствено всички документи, необходими за ратификацията на протокола.


 
  Назад Горе За печат Запази като PDF

© 2003, Всички права запазени
Център за изследвания и политики за жените

Влез | Контакти | Условия за ползване | Карта на сайта
Сайтът е създаден от СТРАТЕГМА