* English
* Начало
* Карта на сайта
Център за изследвания и политики за жените
CWSP.bg on Facebook
София 1000, ул. „Цар Асен” №38,
телефон: ++359 2 981 04 73, E-mail: cwsp@cwsp.bg
НачалоНовиниНовини от България

Конференция на тема „Стратегии за превенция на трафика на хора и сексуална експлоатация”
13-04-2006   (Център за изследвания и политики за жените)

На 10 април 2006 г. в хотел Кристал Палас, София, се проведе Конференция на тема „Стратегии за превенция на трафика на хора и сексуална експлоатация”, организирана от Фондация „Български център за джендър изследвания”.

 

Лектори на конференцията бяха г-жа Колет де Трой, координатор на програмата за превенция на насилието и трафика на жени на Европейското женско лоби, г-жа Шейла Джефри, професор по политически науки и представител на Коалицията за борба с трафика на жени, Австралия, г-жа Мария Карлшмаре, депутат в Европейския парламент и член на Комитета за защита правата на жените и равнопоставеността на половете  към ЕП, г-н Минчо Спасов, заместник председател на парламентарната група на НДСВ в 40-то народно събрание, г-жа Геновева Тишева, Фондация „Български център за джендър изследвания” и г-жа Мира Янова, МБМД. Гости на конференцията бяха г-н Трифон Митев, председател на Подкомисията по правата на жените и равнопоставеността на половете към Комисията по правата на човека и вероизповеданията на Народното събрание, експерти в комисиите към НС, представители на Държавната агенция за закрила на детето, неправителствени организации, юристи, социолози и журналисти.

 

Участниците в конференцията бяха запознати с работата на Европейското женско лоби по отношение на превенцията на трафика и сексуалната експлоатация в съответствие с актовете на ООН, Съвета на Европа и Европейския съюз и с механизма на сътрудничество между страните партньори на организацията.

 

Г-жа Шейла Джефри информира аудиторията за пагубните ефекти от легализиране на проституцията в Австралия, водещи до индустриализация на проституцията и нарастване на нелегалното предлагане на платен секс. Тя обясни, че въпреки, доводите на правителството„за”  легализиране на проституцията през 1984 г. като: предотвратяване на трафика на жени, регулиране на обхвата и размера на проституцията, намаляване броя на изнасилванията, защита на правата на жените, предпазване на обществото от полово предавани болести и елиминиране на уличната проституция,  20 години по-късно фактите сочат тъкмо обратното. Нелегалната и уличната проституция нарастват и явлението се индустриализира. Данните в наши дни сочат, че всеки седми австралиец купува платени секс услуги, а 40 % от тях изобщо не използват презервативи. Правната уредба остава непълна и не ефективна от гледна точка на защитата на правата на жените, поради нарастване на видовете и начините за предоставяне на услугите, включително и чрез интернет. Най-потресаващ е фактът, че лицензионният режим, въведен за публичните домове в Австралия, не ограничава по никакъв начин достъпа на организираната престъпност до проституцията, а напротив легализира доходите й. Легализирането на проституцията създава култура на проституцията, което от своя страна има въздействие върху статуса и ежедневния живот на всички жени и стимулира неравенството между половете.     

 

Г-жа Мария Карлшмаре информира участниците в конференцията за постиженията на шведския модел за регламентиране на проституцията, който криминализира клиента на услугите. Тя информира, че Финландия е на път да приеме същия закон, а много вероятно е и Естония да я последва, тъй като не би желала да понесе последствията от нарастване на търсенето на платени секс услуги там.  Изводите от изявлението на г-жа Карлшмаре бяха, че единствено чрез ограничаване на търсенето и общите усилия на съседни държави би могло да се ограничи разпространението на проституцията и да се намалят негативните ефекти за обществото от нея.

           

След докладите организаторите на конференцията предоставиха думата на участниците за дискусия, в рамките на която се очертаха някои специфични за българското общество проблемни области като трафик на деца, детска проституция, неяснотата и непълнотата на правната уредба, свързана със сводничеството, рекламата на тези услуги , както и нуждата от реформа в образованието и информиране на младите хора за рисковете от попадане в трафикантски мрежи и проституция. В тази връзка г-жа Елена Атанасова, представител на Държавната агенция за закрила на детето, информира за работата на агенцията по изпълнение на контролните й функции за защита на правата на детето, свързана със сезиране на компетентните органи по разследване на жалби и сигнали за насилие над деца.  На дневен ред бе поставен и въпросът за нуждата от съвременни проучвания за потенциалните и настоящите жертви на проституцията в България, както  и профила на нейните клиенти.

 

По този повод г-жа Мира Янова информира, че МБМД съвместно с Фондация „Български център за джендър изследвания” е в процес на провеждане на първото подобно изследване в България,  което до този момент показва, че сред анкетираните съществува висока толерантност към проституцията и едва ли в България е възможно инкриминиращо законодателство, сред младите хора липсва съзнание за рисковете от проституция, често явление е насилието в семейството и социалната нечувствителност на мъжете.

 

 


 
  Назад Горе За печат Запази като PDF
Още по темата:
Новини от света
Европейският парламент прие резолюция за състоянието и противодействието на насилието над жените.

© 2003, Всички права запазени
Център за изследвания и политики за жените

Влез | Контакти | Условия за ползване | Карта на сайта
Сайтът е създаден от СТРАТЕГМА