* English
* Начало
* Карта на сайта
Център за изследвания и политики за жените
CWSP.bg on Facebook
София 1000, ул. „Цар Асен” №38,
телефон: ++359 2 981 04 73, E-mail: cwsp@cwsp.bg
НачалоНовиниНовини от България

Една година след приемането на Закона за защита срещу домашното насилие
18-04-2006   (Автор: Илияна Стойчева, БЦДИ)

Център за изследвания и политики за жените благодари за любезно предоставения материал.

 

Среща, организирана от вносителите на закона – народните представители Марина Дикова и Анелия Мингова, и от Фондация „Български център за джендър изследвания”

 

На 31 март 2006 г. в зала „Запад” на Народното събрание се проведе среща между вносителите на Закона за защита срещу домашното насилие (ЗЗДН), представители на изпълнителната, съдебната и местната власт и неправителствени организации, работещи по проблемите на домашното насилие. Целта на срещата бе да се обсъди приложението на закона през първата година от неговото действие. Срещата бе добра възможност представители на институциите и на неправителствени организации да обсъдят какво се случи и какво не се случи през тази една година, какви са резултатите от прилагането на закона, има ли потребности от усъвършенстването му.

 

При внасянето на закона в Парламента Марина Дикова и Анелия Мингова са отчитали сериозността на проблема и обществената търпимост към него, знаели са и колко трудна ще бъде промяната на обществените нагласи. Поръчаното от тях ново изследване на НЦИОМ сочи, че има положителна промяна в нагласите и по-голяма нетърпимост към домашното насилие сред обществеността. Въпреки това българите все още не познават достатъчно добре ЗЗДН и неговите механизми.

 

Практиката на съда отчете положителна промяна, а според съдия Маджаров, председател на Брачна колегия в Софийския районен съд, законът се възприема като ефективен и действащ от съдиите.

 

Полицията е сред институциите, предприели най-бързи мерки за ефективно прилагане на закона в сътрудничество с НПО. В процес на окончателно съгласуване са методическите указания за действията на полицията в случаи на домашно насилие.

 

Независимо от настояванията на вносителите на ЗЗДН и на НПО, все още не е изработена Програма за превенция и защита от домашно насилие, съгласно пар. 2 от заключителните разпоредби на ЗЗДН. Въпреки че вече е предоставена финансова подкрепа на отделни проекти на НПО, все още няма изграден механизъм за предоставянето на такава от страна на държавата за инициативи на НПО и на местната власт с цел ефективното изпълнение на закона. Отчетено бе и активизирането на местната власт, а като пример бе посочено Споразумението между Фондация „БЦДИ” и Столична община за изграждане на центрове за интервенция за лица преживели домашно насилие по проект, финансиран от Министерство на финансите.

 

Срещата бе уникална поради факта, че за първи път законодателят следи изпълнението на един социален закон, като държи сметка заедно със съдебната власт и НПО за ефективните действия на изпълнителната власт. Вносителите обявиха волята си за нова среща в близко време за наблюдение на изпълнението на ЗЗДН.


 
  Назад Горе За печат Запази като PDF

© 2003, Всички права запазени
Център за изследвания и политики за жените

Влез | Контакти | Условия за ползване | Карта на сайта
Сайтът е създаден от СТРАТЕГМА