* English
* Начало
* Карта на сайта
Център за изследвания и политики за жените
CWSP.bg on Facebook
София 1000, ул. „Цар Асен” №38,
телефон: ++359 2 981 04 73, E-mail: cwsp@cwsp.bg
НачалоНовиниНовини от света

Европейската комисия назначава повече жени на ръководни длъжности.
04-05-2006   (Източник: Информационен бюлетин на Европейското женско лоби)

Комисията оповести своите цели за подбор и назначаване на жени на високи и други административни постове за 2006 г. От 1995 г. насам Комисията определя годишни цели за подбор и назначаване на жени на високи постове. Въпреки напредъка през годините, жените остават по-слабо представения пол на това ниво. През 2005 г. бяха определени три цели: Първата: да бъдат назначени най-малко 20 % жени на висши ръководни длъжности. С назначаването на 32,8 % жени на това ниво, тази цел бе постигната определено благодарение най-вече на назначенията в следствие на разширяването на Европейския съюз (40 %  от назначените жени са от новите страни членки, докато 27 % от тях са от петнайсетте стари членки на съюза ). Втората цел бе да се назначават най-малко 30 % жени на постове - средно управленско ниво. Тази цел не беше постигната : достигнатото ниво бе едва 24,4 %. Третата цел бе да бъдат назначавани толкова жени, колкото и мъже на административни длъжности. Тази цел бе постигната напълно с назначаването на 51,4 % жени.  Комисията си постави по-амбициозни цели за 2006 г. 25 % първоначално назначаване на високи постове, 30 % назначения на жени на средно управленско ниво и 50 % назначения на позиции А/ADне управленско ниво. Понастоящем жените са 48,8 % от служителите на Комисията с много силно представителство на позиции С (79,6 %) и В (43,1 %). 35,5% са назначени на поста „директор” и една трета на постовете „ръководител на делегация” и „главен съветник”.

Още по темата: виж  МНЕНИЕ на Центъра за изследвания и политики за жените относно предложенията в Законопроекта за изменение и допълнение на Закона за защита срещу дискриминацията, внесен от Министерски съвет.


 
  Назад Горе За печат Запази като PDF
Още по темата:
Становища
Мнение относно Проектозакон за изменение и допълнение на Закона за защита срещу дискриминацията, приет с Решение на Министерски съвет № 178 от 31. 03. 2006 г.
На фокус - 2006 г.
Мнение на ЦИПЖ във връзка с изменението на Закона за защита от дискриминация

© 2003, Всички права запазени
Център за изследвания и политики за жените

Влез | Контакти | Условия за ползване | Карта на сайта
Сайтът е създаден от СТРАТЕГМА