* English
* Начало
* Карта на сайта
Център за изследвания и политики за жените
CWSP.bg on Facebook
София 1000, ул. „Цар Асен” №38,
телефон: ++359 2 981 04 73, E-mail: cwsp@cwsp.bg
НачалоПрограмиГодишна срещаСофия 2004

Шеста годишна среща
(Център за изследвания и политики на жените)
Резюме

На 5, 6 и 7 март в хотел “Принцес”, София се проведе Шестата годишна национална среща на неправителствените организации (НПО) в България, ангажирани с проблемите на жените. Срещата се организира от Фондация “Център за изследвания и политики за жените”, която продължава като самостоятелна организация дарителската и оперативната дейност на програма “Проблеми на жените” на Институт “Отворено общество” – София.


Гости на срещата бяха г-жа Анелия Атанасова, народен представител, член на Комисията по труда и социалната политика и представител на Женската либерална мрежа, г-жа Оснат Лубрани, представител за Източна Европа на Организацията на ООН за жените, и г-жа Райна Гаврилова, изпълнителен директор на Институт “Отворено общество” – София. Над тридесет града от страната бяха представени на срещата чрез участието на над 170 представители на НПО, на централната и местната власт, академични институции, учебни заведения, много журналисти от централни и регионални медии.


Тема на тазгодишната среща бе “Промени в законодателството на Република България в процеса на присъединяване към Европейския съюз, засягащи правата и статуса на жените”. Влизането в сила на Закона за защита срещу дискриминацията, Закона за борба срещу трафика на хора, Закона за омбудсмана поставя пред неправителствения сектор задачата да разясни пред обществеността съдържанието на тези нормативни актове, които са гаранция за възможността нарушението на определени права на жените да бъдат подложени на съответната санкция. Чрез посоченото законодателство се създават възможности много услуги, предоставяни досега от неправителствения сектор, включително и такива дейности като превенцията за възспиране на редица негативни явления в нашия живот, жертва на които по-често стават жени, да бъдат финансирани от държавния бюджет.


Представители на редица държавни институции – Министерския съвет, Министерство на правосъдието, Министерство на труда и социалната политика, разясниха концептуалната рамка на споменатите закони, както и на Националния план по заетостта, в който се предвиждат специални мерки за жените на пазара на труда. Въэпросите и отговорите, както и последвалите ги разгорещени дискусии показаха, че темата и времето на срещата са избрани съвсем точно и дават възможност за обсъждане на редица наболели въпроси. Сред най-важните от тях бяха предложенията да се изработи Национална концепция за равнопоставеност на половете, да се възобнови работата по изготвянето на нов законопроект за равните възможности, който би надградил и разширил действието на анти-дискриминационното законодателство, създаването на парламентарна комисия за жените, както и изграждането на държавен механизъм (институция, агенция и пр.), които да провеждат държавната политика по равнопоставеността на половете.


В рамките на срещата бе организирана и кръгла маса на тема “Сътрудничеството между местната власт и НПО за решаване на проблемите и подобряване положението на жените”. В нея взеха активно участие председателят на Софийския общински съвет г-н Владимир Кисьов, г-жа Христина Георгиева, заместник-кмет на община Силистра, г-жа Мина Илиева, главен секретар на община Велико Търново, г-жа Теодора Калейнска, директор на Европейски информационен център – Велико Търново, проф. д-р Евгений Дайнов, както и много други представители на местни администрации и неправителствени организации.


На срещата бяха връчени ежегодните награди на конкурса за журналистически материал, посветен на равнопоставеността на половете в България, провеждан за трети път съвместно с Центъра за развитие на медиите. Носители на първа награда станаха Жанета Станкова, редактор в Радио Стара Загора, за статията “Първичен инстинкт”, публикувана в списание “Егоист”, и Венелин Петков, журналист от бТВ за документалния филм “Жени бойци”.

 


 
  Назад Горе За печат Запази като PDF
Съдържание
Резюме
Програма
Гости, лектори и участници
Още по темата:
София 2004
Доклади и презентации от Шестата годишна среща
Снимки от Шестата годишна среща

© 2003, Всички права запазени
Център за изследвания и политики за жените

Влез | Контакти | Условия за ползване | Карта на сайта
Сайтът е създаден от СТРАТЕГМА