* English
* Начало
* Карта на сайта
Център за изследвания и политики за жените
CWSP.bg on Facebook
София 1000, ул. „Цар Асен” №38,
телефон: ++359 2 981 04 73, E-mail: cwsp@cwsp.bg
НачалоЕ-училищеЗа ученициV - VІІ клас

Урок 1
Кой ще спаси света?

 

И ти гледаш анимационни филми като нас, нали? Или поне преди година-две гледаше повече, отколкото днес. Много от анимационните филми са екшъни” със супер герои в тях, които са добри, умни, силни, притежават невероятни оръжия и костюми или магически сили и спасяването на света е ежедневна работа за тях.

        

                 

С Дани често спорим кои са по-яки - мъжете или жените. И много често не можем да стигнем до едно мнение. Постоянно ги сравняваме и, колкото и да не ви се вярва, намираме все повече и повече прилики между тях - направо ни е трудно да ги разпознаваме.

Добре, че всеки супергерой има някое специално оръжие или умение за трансформация. Иначе - все едно са "копи -пейст".

Не си ли съгласен? За да провериш, направи забавния тест ТУК!

 

 

Но защо героите се представят по този доста опростен начин? Дали защото сценаристите ги е мързяло да измислят нещо ново, или просто защото те нямат на главата си учител, който да ги кара да бъдат оригинални” в съчинението си (Някой може ли да ми обясни какво значи това?).

Истината е (освен вярното по-горе), че по-голяма част от телевизионните програми са кратки и героите трябва да се представят по възможно най-бързия начин. Затова авторите често използват СТЕРЕОТИПИ.  

Стереотипът е общовъзприета представа за качествата на даден човек или група хора, свързана с поведението или външния им вид.

Той може да дава положителна оценка („мъжете са добри по математика"), но доста по-често носи отрицателно значение („жените са лоши шофьори").

 

Едни от най-старите и устойчиви стереотипи във всяко общество са стереотипите за това какви трябва да бъдат жените и мъжете в това общество - кое е правилно и кое е неправилно поведение, кои са ценените качества, какви са приемливите и подходящи видове работа или професия, както и кое се приема за красиво и грозно в тяхната външност. Например типичният стереотип за „истинския мъж" го представя като смел, властен, умен и непоколебим. За жената се смята, че трябва да бъде красива, нежна, грижовна майка и спътница, подкрепяща мъжа до себе си, като му осигурява домашен уют и спокойствие.

Стереотипите се формират от семейството, училището, религията и дори от законите на една страна. Можеш да ги видиш навсякъде: разгледай играчките си или илюстрациите в учебника си. Те казват ли какъв трябва да бъде един мъж или една жена? Медиите, както и киното и интернет, също възпроизвеждат стереотипите и можеш лесно да ги откриеш в новините, в рекламите по телевизията или в твоите любими анимационни супер герои.

  СУПЕРГЕРОИ ИЛИ СУПЕРСТЕРЕОТИПИ?

 

Да се върнем към нашите супер герои в анимационните филми. С какви стереотипи са „нарисувани" образите на момичетата и момчетата, жените и мъжете?

Стереотипните мъжки или женски персонажи обикновено са по-нереалистични, по-съвършени (или несъвършени) в сравнение с действителните хора и поведението им лесно може да се предвиди в зависимост от пола им. Виж повече за качествата на мъжете и жените супер герои в анимацията ТУК.

При супергероите качествата на характера или външността са силно изразени и подчертани в зависимост от пола им. Така зрителят бързо и лесно разпознава в тях "доброто" и "злото", "красивото" и "грозното", "мъжествеността" и "женствеността".
Ето защо качествата и поведението на супер героите още от зората на комиските и анимационните филми много малко са се променили. Капитан Марвъл, Батман и Деър Девил си приличат, независимо, че между създаването им са минали десетилетия. Както и Жената чудо, Лара Крофт или Батгърл, макар че женските супер персонажи са създадени много след "колегите" им мъже.

Днес можеш да посочиш много супер героини, но винаги ли е било така? Ако прочетеш текста ТУК, ще научиш повече за развитието на женските персонажи в анимацията.
 

 

В крайна сметка, освен че мъжете приличат на другите мъже супер герои, а жените - на супер героините, дори с невъоръжено око се вижда, че приликите между двете групи също са много - всички те имат в изобилие от най-положителните качества за един персонаж

Разликите обаче са по-интересни, защото именно в тях може да се види как техните автори си представят какви качества трябва да имат мъжете и жените.

Така например супер героините за разлика от супер героите, са много чувствителни и изключително секси. Те непременно са влюбени - за предпочитане в друг супер герой, и покоряването на сърцето му е от първостепенна важност за тях. Мъжете пък са богати и закрилят слабите и никога не плачат.  По този начин тези фантастични и нереални образи стават огледално отражение на стереотипите, с които сме свикнали да отъждествяваме дадения пол и продължават да се предават като желан модел за поведение.

 ОТ СУПЕРГЕРОИ ДО ЖЕНИ И МЪЖЕ В ЖИВОТА 

  Всъщност няма нищо лошо в това да се забавляваш и да ти харесват анимационни филми със супер герои. Но дали не вземаш тяхното поведение прекалено насериозно? Искаш  ли да им подражаваш, да изглеждаш, да се държиш и да говориш като тях? 

Едва ли мъжете и жените в живота приличат на тях. Затова не си мисли, че някой би очаквал от теб да се харесаш на Катя от 5в си като се люлееш от покрива на паяжина. Или заедно с приятелките ти да изпратите за отмъщение всички природни стихии в градината на учителя, който ти остави 4 за срока.

Задавай си въпроси за всичко - те дори са по-важни от самите отговори. Освен това, за разлика от математиката, в живота често верният отговор не е един. Ето защо е толкова трудно някой да ти даде вярна рецепта какъв трябва да е един мъж или една жена, дали момчетата трябва да си играят само с камиончета, а момичетата непременно да се обличат в розово. Твоите отговори са само в теб. Но помни, че това, което прави живота интересен е именно разнообразието - от различни хора, с различни качества, умения и интереси, независимо дали са жени или мъже.

А ако искаш непременно да приличаш на своите любими супер герои с Лили те съветваме от собствен опит: „Не прави вкъщи експерименти дали си придобил супер сили, защото боли доста." По-добре си напиши домашните или, ако си във ваканция, покарай колело в парка. Тази енергия трябва да се изразходва, както досадно повтарят досадните възрастни.

И накрая, ако се върнем на въпроса „Кой ще спаси света?", може би най-верният отговор би бил „Мъжете и жените, момичетата и момчетата - всички с общи усилия".

 

 

 

 

 

 

 

 

Creative Commons License
Произведението Кой ще спаси света създадено от Център за изследвания и политики за жените ползва Криейтив Комънс Признание-Некомерсиално-Без производни произведения 3.0 Нелокализиран договор

 

 

       

 

Модулът по равнопоставеност на половете за ученици е разработен по проект „Равнопоставени в училище - равнопоставени в живота", финансиран от Европейската младежка фондация към Съвета на Европа в рамките на Европейската младежка кампания за разнообразие, човешки права и активно участие „Всички различни, всички равни", дирекция „Култура и образование" на Столична община и собствени средства на Центъра за изследвания и политики за жените.

   

 

 

 

 


 
  Назад Горе За печат
За ученици
V - VІІ клас
Съдържание
Кой ще спаси света?
Знаете ли, че?
ТЕСТ за забавление
Мозъчна гимнастика
Още по темата:
V - VІІ клас
Модул за V - VІІ клас
Урок 2
Урок 3
Урок 4
Урок 5
Факти и цифри

© 2003, Всички права запазени
Център за изследвания и политики за жените

Влез | Контакти | Условия за ползване | Карта на сайта
Сайтът е създаден от СТРАТЕГМА