* English
* Начало
* Карта на сайта
Център за изследвания и политики за жените
CWSP.bg on Facebook
София 1000, ул. „Цар Асен” №38,
телефон: ++359 2 981 04 73, E-mail: cwsp@cwsp.bg
НачалоЕ-училищеЗа ученициV - VІІ клас

Урок 2
Мама и/или татко?

  

Баба винаги ми казва, че за едно момиче е най-важно да се ожени и да има деца. И да не чака много, че като се навъртят годинките, ставало трудно. Но когато я попитам "Ами чичо Владо - все още не се жени, а вече мина 40?", тя само свива рамене и казва "Това не е толкова важно за един мъж, той винаги може да се ожени."

Наистина не мога да разбера възрастните - защо да е важно за момичетата, а за момчетата - не?

Лили е права - и аз често съм чувал мама да "намила" на сестра ми, че вече наближава 25, и е крайно време да се оженят с нейния приятел и да "създадат свой дом".  А сестра ми отговаря: "Нима сватбата прави семейството?", което обикновено страшно ядосва мама.                 

 КАКВО ВСЪЩНОСТ Е СЕМЕЙСТВОТО?

Често се казва, че семейство се състои от майка, баща и деца - обикновено две. А дали наистина е така в реалния живот? В някои семейства по различни причини ролята на майката и бащата се изпълнява само от единия родител, а в други пък няма деца.  В други пък майките са много по-ангажирани в работата си и бащите се грижат за децата повече. Нима това означава, че в тези семейства хората не живеят добре?

Днес има много различни семейства - и те включват не само майка, баща и деца, но повече, или по-малко членове (баба и дядо, лели и чичовци и т.н). Дали тази група хора може да се нарече семейство обаче зависи от това дали те се обичат и се грижат едни за други и дали споделят радостите и болките си, но също отговорностите и задълженията си.

Семейството е група хора, свързвани помежду си не само защото са роднини, но и защото изпитват любов, загриженост и уважение един към друг. 

А според теб какво е семейството? Провери своите отговори в нашия забавен ТЕСТ.   

 

 КОЙ КАКВО ПРАВИ ВКЪЩИ?

    

В семейството всеки изпълнява своя важна роля и има не само права, но и задължения.

Хората все още смятат, че в семейството всеки трябва да върши онова, за което е „роден", а това много зависи дали си мъж или жена. Смята се, че задължение на бащата е да работи и печели достатъчно пари за всички в семейството, да поема отговорности и да взема важните решения, а майката да е ангелът пазител на дома. Тя трябва да се чисти, готви и пере, да се грижи за децата и за своя съпруг, а ако има възрастен или болен член на семейството - той пак е нейно задължение. Защо само тя? Защото се предполага, че жените  „повече ги бива" за това.

 
 

Освен това жените трябва да си вършат "женската " работа - да чистят, готвят, перат, да шият и да плетат, все неща, които един мъж "не е редно" да прави. Жените пък дори не сменят изгорялата крушка, защото това е "мъжка" работа. Като че ли всички тези дейности са опасни за здравето на другия пол!

 

Всъщност това са СТЕРЕОТИПНИ представи за жените и мъжете, и ако им вярваме, много малко се различаваме от първобитните племена. Не вярваш ли? Прочети ТУК.

 
 

 

Да, има жени, които предпочитат да бъдат домакини и да не ходят на работа. Но повечето жени днес работят също както и мъжете си и често дори осигуряват по-голяма част от парите в семейството. Защо тогава само те да се натоварват с работата в дома?

Не е ли по-справедливо и задълженията вкъщи да се разпределят така, че всички членове на семейството да имат и свободно време, което да прекарват заедно или да се занимават с това, което им е интересно? Мъжете и жените имат равни права и достойнства и това равенство започва още от семейството. А това означава, че всеки член на семейството би следвало да има еднакви отговорности за отглеждането на децата и домашната работа.

В днешно време животът се е променил много и вече не би трябвало да се прави толкова строго разделение между мъжките и женските дейности.  Всички работи са еднакво добри и почтени. Както момичетата, така и момчетата трябва да умеят да вършат домашната работа. Наистина не върви да се оставя това само на бабите, майките и сестрите, защото и те са ангажирани с работа или учение, както дядовците, татковците и братята.  

Така ли е в твоето семейство? Разделяте ли си работата вкъщи, грижите ли се един за друг или сте оставили всичко на мама? Ако искаш да провериш, направи си един експеримент ТУК  

Взаимоотношенията в семейството играят изключително важна роля в живота ни.  Ние възприемаме от нашите родители модел как да се държим с хората, който после пренасяме в други житейски ситуации. Как ще общуваме по-късно с другите хора, със своя бъдещ съпруг или съпруга и със своите деца до голяма степен се определя от семейството, в което растем, но не бива да забравяме, че в крайна сметка всичко зависи най-вече от самите нас.

 

 

       

 

Модулът по равнопоставеност на половете за ученици е разработен по проект „Равнопоставени в училище - равнопоставени в живота", финансиран от Европейската младежка фондация към Съвета на Европа в рамките на Европейската младежка кампания за разнообразие, човешки права и активно участие „Всички различни, всички равни", дирекция „Култура и образование" на Столична община и собствени средства на Центъра за изследвания и политики за жените.

   

 
  Назад Горе За печат
За ученици
V - VІІ клас
Съдържание
Мама и/или татко?
ТЕСТ за забавление
Знаете ли, че...
Мозъчна гимнастика
Още по темата:
V - VІІ клас
Модул за V - VІІ клас
Урок 1
Урок 3
Урок 4
Урок 5
Факти и цифри

© 2003, Всички права запазени
Център за изследвания и политики за жените

Влез | Контакти | Условия за ползване | Карта на сайта
Сайтът е създаден от СТРАТЕГМА