* English
* Начало
* Карта на сайта
Център за изследвания и политики за жените
CWSP.bg on Facebook
София 1000, ул. „Цар Асен” №38,
телефон: ++359 2 981 04 73, E-mail: cwsp@cwsp.bg
НачалоЕ-училищеЗа ученициV - VІІ клас

Модул за V - VІІ клас
Курс по равнопоставеност на половете

"Равнопоставени в училище -

равнопоставени в живота"

 

ЗДРАВЕЙ,

Аз съм Лили и съм на 13 години. Обичам да рисувам, да слушам музика и да гледам „Дискавъри" и „Анимал планет". Любимият ме предмет е биологията, но искам да стана графичен дизайнер, защото обичам да работя на компютъра.

 

А аз съм Дани и съм на 12 години, но скоро ще направя 13. Обичам да карам колело и да играя компютърни игри. Любимият ми предмет  е историята - искам да стана археолог и да намеря най-жестоките съкровища по нашите земи.

  

Но не винаги можеш да намериш всичко, което те интересува.

Един ден в часа на класа говорихме за правата на човека и нашият учител спомена, че все още в света има държави, където хората не могат да се ползват от своите права. А има и държави, където момичетата и жените дори нямат право да ходят на училище или да гласуват. Той ни обясни, че това означава, че в такива държави няма равнопоставеност между жените и мъжете.

Попитахме дали в нашата страна има. Учителят ни обясни, че нашата Конституция и всички закони дават на мъжете и жените в България равни права. Това означава, че ако например един мъж и една жена работят еднаква работа, те трябва да получават еднаква заплата. Или сред управниците на страната ни да има както жени, така и мъже. 

 Тогава аз попитах:
„А защо баба винаги казва „Това не е мъжка работа", когато татко иска да измие чиниите?"

И стана една говорилня. Всеки имаше мнение или искаше да зададе друг въпрос. Но макар, че всички искаха да вземат думата, почти никой не можа да даде някакъв аргумент или факт.

 

Всъщност се оказа, че знаем много малко за това какви са отношенията между момчетата и момичетата. Е, всеки знае откъде идват децата, но само любовта и сексът ли стоят между хората?

Защо например в училище момичетата и момчетата не могат да се търпят. Според  момичетата "момчетата са много загубени.", а момчетат смятат "момичатата само хленчат." Така ли е наистина и всички момичета и момчета ли са точно такива? 

А после, когато пораснат - как ще се държат помежду си в своите семейства или на работа?

 

И така ние решихме да потърсим повече информация и да продължим дискусията в клас. Повярвайте ни, че няма кой знае колко факти за жените в България в учебниците ни или дори в Интернет. Затова помолихме за помощ нашите приятели от Центъра за изследвания и политики за жените да направим заедно тази страница.

В нея ще намерите 5 „УРОКА" с много провокативни въпроси и забавни задачи към тях и разнообразни любопитни факти. Бъдете сигурни, че и вие като нас ще научите интересни и любопитни неща, но и някои факти, които будят тревога и размисъл. И със сигурност ще започнете да си задавате много въпроси, за които дори не сте и подозирали доскоро.  

 ЕЛА С НАС НА ТОВА ПЪТЕШЕСТВИЕ И ПОТЪРСИ СВОИТЕ ОТГОВОРИ!

 

 

 

 

 

 

 
КУРС ПО РАВНОПОСТАВЕНОСТ НА ПОЛОВЕТЕ ЗА УЧЕНИЦИ ОТ 5-7 КЛАС

 

 

   

 

 

       

 

Модулът по равнопоставеност на половете за ученици е разработен по проект „Равнопоставени в училище - равнопоставени в живота", финансиран от Европейската младежка фондация към Съвета на Европа в рамките на Европейската младежка кампания за разнообразие, човешки права и активно участие „Всички различни, всички равни", дирекция „Култура и образование" на Столична община и собствени средства на Центъра за изследвания и политики за жените.

   

 

 

 


 
  Назад Горе За печат
За ученици
V - VІІ клас
Съдържание
Курс по равнопоставеност на половете
Върху модула работиха
Още по темата:
V - VІІ клас
Урок 1
Урок 2
Урок 3
Урок 4
Урок 5
Факти и цифри
Проект "Равнопоставени в училище - равнопоставени в живота"
Проект "Равнопоставени в училище - равнопоставени в живота"

© 2003, Всички права запазени
Център за изследвания и политики за жените

Влез | Контакти | Условия за ползване | Карта на сайта
Сайтът е създаден от СТРАТЕГМА