* English
* Начало
* Карта на сайта
Център за изследвания и политики за жените
CWSP.bg on Facebook
София 1000, ул. „Цар Асен” №38,
телефон: ++359 2 981 04 73, E-mail: cwsp@cwsp.bg
НачалоПрограмиАгенция за мониторинг на равнопоставеността на половетеРавнопоставеност на половете в управлениетоМониторинг на избориИзбори за членове на Европейския парламент 2009 г.

Представителство на жените в изборите за членове на Европейския парламент 2009 г.
(ЦИПЖ)
Кандидатски листи за изборите за членове на Европейския парламент, 2009 г.

На 7 юни 2009 г. в България се провеждат избори за членове на Европейския парламент. На частичните избори за Европейски парламент, проведени след присъединяването на страната към Европейския съюз, бяха избрани представители на пет политически партии и коалиции, като разпределението им по пол бе следното

За участие в евровота на 7 юни 2009 г. са регистрирани в ЦИКЕП общо 215 български граждани от 13 партии и коалиции и 1 независим кандидат. От тях жените кандидати са общо 71 или 33%. За сравнение, на частичните избори за Европейски парламент през 2007 г. в кандидатските листи на всички партии бяха включени общо 38% жени. Виж още тук.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Какво е разпределението по пол в листите? Диаграмата по-долу представя съотношението между мъже и жени във всички кандидатски листи на регистрираните в ЦИКЕП партии, коалиции и независим кандидат.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

В две от листите процентът на жените е над 50% - ГЕРБ (53%), НДСВ (53%). С изключение на листата на Атака, в останалите листи представителството на жените е около или над 30%. Някои от партиите и коалициите (Атака, Защита, Напред, БНД и Синята коалиция) обаче са поставили повечето жени на неизбираеми места.
Следващата таблица представя съотношението мъже:жени в кандидатските листи:

Четири кандидатски листи се водят от жени - на ГЕРБ, НДСВ, Синята коалиция и ДПС. Единственият независим кандидат е мъж.
Листата на ГЕРБ е подредена по т. нар. „цип" или „зебра" система - с последователно редуване на жена/мъж, което в международната практика се смята за най-добрия подход за спазване на принципа на равнопоставеност на половете в изборния процес.
Най-голям е броят на жените до 5 място в листите на НДСВ (4 жени), ГЕРБ (3 жени) и Зелените (3 жени). Други седем партии са спазили съотношението 40:60 процента на избираемите 5 места, което се препоръчва от международните институции като „балансирано" представителство на половете в политическия процес и процеса на вземане на решения.


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Макар че относителният брой на жените в кандидатските листи е по-малък при тези избори за разлика от предишните (33% срещу 38% през 2007 г.), по-доброто им представяне на избираеми места значително увеличава шанса за по-добро представителства на жените сред членовете на Европейския парламент от България.
Очевидно е, че т. нар. „патриотични" формации като ПП „Атака, ПП "Съюз на патриотичните сили „ЗАЩИТА", както и Коалицията от партии НАПРЕД (в която влизат ВМРО - Българско национално движение, Земеделски народен съюз, Движение Гергьовден, Единна Народна Партия) обръщат най-малко внимание на представителството на жените в своите листи - факт, който е показателен за цялостната политика на съответната политическа партия.

Според предварителните данни на ЦИКЕП за резултатите от изборите (към 8 юни 2009 г.) мандатите ще бъдат разпределени както следва:

 

 

 

 

 

 

 

След приемането на Лисабонския договор, мандатите на Синята коалиция ще се увеличат с още един, като следващият кандидат в листата е мъж.

Диаграмите и таблиците са изготвени от ЦИПЖ въз основа на информацията, публикувана от Централната избирателна комисия за избиране на членове на Европейския парламент от Република България на нейния официален уебсайт: http://www.cikep2009.eu. Партиите, коалициите и независимият кандидат са подредени по номера на бюлетините, с които участват в изборите.

За сравнение можете да резултати от изборите за Европейски парламента по страни и общо за Европейския съюз тук



 
  Назад Горе За печат Запази като PDF

© 2003, Всички права запазени
Център за изследвания и политики за жените

Влез | Контакти | Условия за ползване | Карта на сайта
Сайтът е създаден от СТРАТЕГМА