* English
* Начало
* Карта на сайта
Център за изследвания и политики за жените
CWSP.bg on Facebook
София 1000, ул. „Цар Асен” №38,
телефон: ++359 2 981 04 73, E-mail: cwsp@cwsp.bg
НачалоНовиниНовини от България

Семинар „Сигурност в обществото от гледна точка на джендър перспективите”
30-11-2006  

На 9 ноември 2006 г. се проведе семинар „Сигурност в обществото от гледна точка на джендър перспективите” с участието на представители от 40-тото Народно събрание, Министерство на труда и социалната политика, Държавната агенция за бежанци, Комисията за защита от дискриминация и неправителствени организации с предмет на дейност „джендър политики”. Семинарът се проведе с изключителното съдействие на председателя на народното събрание г-н Георги Пирински и министъра на труда и социалната политика г-жа Емилия Масларова и с активната  подкрепа  на председателя на парламентарната комисия по правата на човека и вероизповеданията проф. Огнян Герджиков.

 

Лилия Сазонова, програмен координатор в Център за изследвания и политики за жените (ЦИПЖ), изнесе първия доклад в рамките на кръглата маса на тема „Насилие срещу жени: статистики, национална политика и законодателство”. В него беше посочена информация за броя на осъдените лица за трафик на хора с влязла в сила присъда, които са: един за 2004 г. и шест – за 2005 г. Отбелязано беше, че липсва официална статистика за броя на пострадалите от домашно насилие в страната, но според последното (и единствено) Национално представително изследване на Националният център за изучаване на общественото мнение (НЦИОМ) върху домашното насилие от март 2003 г. 40 % от всички интервюирани твърдят, че познават жени, станали жертва на насилие в семейството. За съжаление Националния статистически институт не изготвя виктимизационна статистика, която би дала по-адекватна представа за реалния брой на жертвите на трафик на хора в България. В доклада се акцентираше, че въпреки влязлото в сила национално законодателство срещу насилието над жени, липсват достатъчни конкретни действия по реализацията му и е налице забавяне при създаването на органите и програмите, предвидени от законодателя.

 

Доц. д-р Маруся Любчева, народен представител от 40-тото Народно събрание, представи доклад на тема „Участие на жените при вземане на решения. Участие на жените при формирането и съхраняването на мира”. в доклада бяха разгледани основанията и предпоставките  за пълноправно участие на жените в процеса на вземане на решения, както и задълженията на органите и структурите по прилагането на политиката по равнопоставеността (държавата – чрез всички нейни органи, структурите на политическите партии и гражданското общество). Посочени бяха и българските параметри на равнопоставеността и участието на жените в процесите на вземане на решения. Доц. Любчева разгледа равнопоставеността между мъжете и жените като създаваща сама по себе си предпоставки за миротворчество: „тъй като мирът е  проява на безконфликтно, без насилие и без военни действия осъществяване на различен вид съжителство. Ако на практика съществува равнопоставеност, в нейната рамка по-трудно биха възникнали ситуации на нарушаване на  баланса или, ако възникнат такива, те няма да са ярко изразени, и конфликтите бързо ще затихват”. В заключение народната представителка обобщи, че, от една страна, жените на България имат своя принос и дял в постигането на по-висока степен на равнопоставеност между жените и мъжете – като основен двигател в различни движения, организации, в оформянето на  разбирането на различните видове власти, а от друга – гаранциите за подобреното състояние и условията за развитие на джендър перспективите се съдържат в правителствената политика, разпростираща се на всички административни нива.

 

Анна Андреева, директор на дирекция „Приемане и интеграция на бежанците” към Държавната агенция за бежанците, запозна аудиторията с „Жените – бежанки, политика и практики, отчитащи нуждите на жените и децата”. В доклада беше разгледана националната програма за интеграция на бежанците в България (2005 – 2007), както и елементите на интеграцията на бежанците. Бяха изнесени данни, според които до момента в страната ни са потърсили убежище 15 266 лица от 80 страни, като от тях  жените са 2 072, предимно от Армения, Афганистан и Ирак. В интеграционната програма (2006 – 2007) са участвали 4 жени в 6 месечен курс за ограмотяване, 6 жени по съвместна програма за ограмотяване,  квалификация и заетост, и 8 жени – в курса за изучаване на български език. Сред основните проблеми, с които се сблъскват служителите на Агенцията при работа с жени, са религиозните предразсъдъци, липсата на мотивация, недостатъчно материално стимулиране и проблеми с обществеността – неразбиране, нетолерантност, бедност. 

 

Проф. д-р Катя Владимирова представи доклад на тема „Икономическа сигурност: различия  в доходите, степен на безработица, участие с непълно работно време и сива икономика (Икономическата сигурност и пазарът на труда за мъжете и жените. Несигурност и неравенство)”. В него тя се спря както на нормите на сигурност и справедливост, така и на източниците на несигурност и несправедливост. Сред последните тя спомена ниското равнище на икономическа активност на жените, ниското равнище на заетост на икономически активното население и особено на жените, трудния достъп до пазара на труда на различни групи от населението, включително на младите жени и майки, възрастните жени, загубилите работното си място, ромските жени и др. Проф. Владимирова дискутира и неплатения труд извън професионалната заетост в т.нар. „домашна икономика” и в семейните фирми и стопанства, който се извършва предимно от жени. Високото участие на жените в неплатения труд на практика прави  за много от тях невъзможна професионалната им кариера, а за други ограничава достъпа им до пазара на труда и икономическите ресурси. Образованието, професионалната подготовка и квалификация, непрекъснатото развитие и усъвършенстване бяха посочени като един от източниците за постигане на сигурност както по отношение на заетостта, така и на получаваните доходи. В края на доклада си авторката се спря на проблема за жените и „сивата” икономика.


 
  Назад Горе За печат Запази като PDF

© 2003, Всички права запазени
Център за изследвания и политики за жените

Влез | Контакти | Условия за ползване | Карта на сайта
Сайтът е създаден от СТРАТЕГМА